Verwarming

Alles over verwarming

Voor het verwarmen van kantoorgebouwen, wooncomplexen en woonhuizen zijn diverse mogelijkheden. Vaak wordt nog gebruik gemaakt van (HR) ketels, maar tegenwoordig worden ook veel cascade sets geplaatst. Dergelijke sets bestaan uit meerdere ketels. Deze ketels worden naast elkaar, ruggelings tegen elkaar, vrijstaand of tegen een wand geplaatst. Het voordeel van deze cascade-sets, vooral bij wooncomplexen, is dat het uitvallen van de verwarming geminimaliseerd wordt door de aanwezigheid van meerdere ketels. Uitval van de verwarming van het complex is dan vrijwel uitgesloten.

Tevens is dit een zeer energiezuinige variant omdat er stap voor stap een ketel gestookt wordt, afhankelijk van de vraag naar verwarming en/of warm water. Deze verwarmingsinstallaties stoken doorgaans met een buitentemperatuuropnemer. De watertemperatuur naar de radiatoren of andere klimaatonderdelen wordt afgestemd op de buitentemperatuur. Dit wordt berekend door een weersafhankelijke regelaar in de technische ruimte.

Hoog rendement ketels
In woningen worden vooral Hoog Rendement ketels geplaatst. De belangrijkste merken die wij voeren zijn Intergas en Remeha, maar andere merken worden uiteraard niet afgewezen. Afhankelijk van de grootte van het huis en de warmwater vraag wordt een wandketel geselecteerd en na akkoord van een prijsopgave geplaatst. Tegenwoordig worden deze ketels uitgevoerd met een A-label pomp. Dit heeft betrekking op de energiezuinigheid van de pomp.

Verwarming uit de bodem
Tegenwoordig wordt ook warmte uit de bodem benut door wisselaars te plaatsen op een bepaalde diepte. Deze warmte wordt benut om meer rendement uit de installatie te halen. Er wordt voor dergelijke systemen gebruik gemaakt van aardwarmte en bodemwarmte. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, waardoor het gebruik van dergelijke warmte uiterst milieuvriendelijk is. Bijkomend voordeel is dat dergelijke warmte, in tegenstelling tot verwarming door fossiele brandstoffen, nooit op zal raken.

Verwarming door zonnecollectoren
Warm water is tegenwoordig ook middels zonnecollectoren te verkrijgen. Door een leidingsysteem dat door de collectoren loopt, wordt een vloeistof dermate opgewarmd dat het de voorraad warm water reeds voorverwarmd. Het warme water van de zonnecollectoren wordt als eerste benut en, afhankelijk van de vraag van warm water, zal de combiketel pas later gebruikt worden. Dit is een energiezuinige oplossing voor zowel kleine als grote complexen. In Krommenie hebben wij reeds een wooncomplex voorzien van circa 170 zonnecollectoren ten behoeve van het warm water.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over verwarming, HR ketels, zonnecollectoren of verwarming met bodem- en aardwarmte? Neem contact met ons op via 075 681 8300 of maak gebruik van ons contactformulier.

Neem contact met mij op