Warmtepomp

Een warmtepomp in uw (nieuwbouw) woning wordt steeds vaker toegepast vanwege de kosten- en milieubesparende eigenschappen. Daarnaast verhoogt een warmtepomp het comfort in uw woning. In principe is de techniek achter een warmtepomp ontzettend eenvoudig. Warmte van buiten wordt simpelweg gebruikt om uw huis mee te verwarmen. In het buitenland, bijvoorbeeld Scandinavië, wordt een warmtepomp al veel langer gebruikt en houdt men er zelfs rekening mee bij het ontwerp van een huis.

Het ontwerp van een warmtepomp
Een warmtepomp kan gezien worden als een omgekeerde koelkast. Een warmtepomp zorgt ervoor dat warmte naar binnen gehaald wordt, terwijl een koelkast zorgt dat warmte naar buiten gaat. De warmte die gebruikt wordt in een warmtepomp kan uit verschillende bronnen komen: uit de lucht, uit de grond of uit grondwater.

In een warmtepomp wordt, in een gesloten circuit, vloeistof rondgepompt. Afhankelijk van factoren als druk en temperatuur is dit water in vloeibare of gasachtige toestand. De transactie van gas naar vloeibaar (of andersom) zorgt er zodoende voor dat warmte wordt opgenomen of afgegeven. Onderstaande video van Vaillant legt u duidelijk uit hoe een warmtepomp werkt.
Stappenplan van een warmtepomp

Heel basaal gezien bestaat het proces binnen een warmtepomp uit drie stappen. Zoals hierboven reeds vermeld bestaat een warmtepomp uit een gesloten circuit van vloeistof. Hierdoor is het proces repeterend en oneindig.

  • Stap 1: Warmte wordt uit warmtebron (grond, water of grondwater) gehaald en opgenomen door een vloeistof met een kookpunt dat lager is dan de omgevingstemperatuur. Zodoende vormt deze vloeistof het ‘transportmiddel’ voor warmtetransport. Aan het eind van de rit verdampt deze vloeistof/gas in de verdamper.
  • Stap 2: Samendrukken van de verdampte vloeistof. Met behulp van een compressor wordt de verdampte vloeistof samengedrukt, waardoor de druk en de temperatuur van de damp stijgt.
  • Stap 3: Warmte verspreiden. De gecreëerde warmte dient zijn warmte af te geven. Hiervoor wordt de warmte via een condensor opgeslagen in een boilervat. Dit boilervat is aangesloten op bijv. de vloerverwarming, wandverwarming of warmwatervoorziening. Door afkoeling van de damp, condenseert deze weer tot vloeistof.

Deze vloeistof wordt hierna weer gebruikt om in stap 1 dienst te doen als transporteur van warmte.

Warmtegebruik waterpomp
Doordat het water vanuit de warmtepomp opgeslagen wordt in een boilervat, kunt u eigenlijk alles doen wat u wilt met het water. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor een heerlijk bad of een ontspannende douche.
Wat, in combinatie met een warmtepomp, echter ook veel voorkomt is dat de warmte gebruikt wordt in vloer- en/of wandverwarming. Zodoende wordt de warmtepomp de primaire warmtebron voor verwarming van uw woning.

Door het grote oppervlakte van vloeren en wanden zorgt de combinatie van warmtepomp en deze verwarmingsbronnen dat warmte in uw woning zeer gelijkmatig verspreid wordt. In het geval van radiatoren komt de warmte van één specifiek punt, waarbij met wandverwarming en vloerverwarming de warmte vanuit een veel groter oppervlak verspreid wordt.

Koelen met een warmtepomp
Er bestaan verschillende types warmtepomp. Zo gaat dit artikel enkel over het verwarmen van uw woning (of kantoorpand) door middel van een warmtepomp, maar er bestaan ook warmtepompen die kunnen koelen. In dit geval wordt veel gesproken over warmte-koude-opslag. Wilt u meer weten over warmte-koude-opslag, dan kunt u dit lezen in dit artikel.
 
Meer weten over warmtepompen?
VETIM adviseert u graag over het (juist) gebruiken van warmtepompen. Afhankelijk van uw wensen en woning kunnen wij u ook helpen met een calculatie van het verwachte rendement. Zo weet u precies wat een warmtepomp u op kan leveren en hoe snel u deze terug heeft verdiend. Voor meer informatie belt u met 075 681 8300. U kunt uw vraag natuurlijk ook stellen via ons contactformulier.

Neem contact met mij op