10 Tips om te besparen op hoge stookkosten tijdens de winter

In het gemiddelde huishouden zijn stookkosten één van de grootste uitgavenpost. Het is dus logisch dat veel mensen hier op willen besparen. Hieronder leggen wij u 10 tips voor waarmee u kunt besparen tijdens de winter.

Tip 1

Wanneer u in de winter gewend bent aan een bepaalde temperatuur dan kunt u overwegen deze een paar graden lager te zetten. Als u een goede klokthermostaat heeft, kunt u op iedere graden die u lager zet op jaarbasis maar liefst 7% besparen.

Tip 2

U kunt een nachttemperatuur instellen van 15 tot 17 graden. Bij een hogere temperatuur bespaart u te weinig en bij een lagere temperatuur kost het in de ochtend weer te veel energie om het huis op te warmen.

Tip 3

Stel uw klokthermostaat zo in dat de cv uw woning een uur voordat u opstaat gaat verwarmen en dat deze een uur voordat u vertrekt niet meer verwarmt. Dit is comfortabel en zal u niks extra kosten. Overigens kunt u deze ook instellen om een half uur voordat u weer thuiskomt te laten verwarmen.

Tip 4

Zorg ervoor dat wanneer u het huis aan het verwarmen bent dat u binnen- en buitendeuren zoveel mogelijk gesloten houdt. Ook moet u geen ramen open gaan zetten, want dan wordt de warmte direct uit uw huis gezogen.

Tip 5

U kunt als het buiten erg koud is een warme trui aandoen en de verwarming niet te hoog instellen. Een warme trui heeft namelijk hetzelfde effect als de verwarming alleen zonder bijkomende kosten. U betaald in dit geval alleen de aanschafprijs van de trui.

Tip 6

Als u het erg warm vindt in uw woning is het verstandiger om de thermostaat wat lager te zetten in plaats van de ramen open te zetten. Vaak verdwijnt er dan teveel warmte waardoor u het weer te koud krijgt en de verwarming weer aan moet zetten. Onnodige energieverspilling noemen we dit.

Tip 7

Wanneer u een kamer snel op een gewenste temperatuur wilt hebben moet u de thermostaat niet op een hogere temperatuur instellen. De kamer zal hierdoor niet sneller opwarmen en dit heeft dus geen zin. Geduld zal de enige tip zijn in dit geval.

Tip 8

Zet geen grote meubels zoals banken voor de radiatoren, hiermee verhindert u de circulatie en kan de warme lucht zich niet goed verspreiden.

Tip 9

U kunt ook in plaats van de centrale verwarming andere bronnen gebruiken om uw woning op te warmen. Zo zijn er mensen die een open haard of houtkachel gebruiken om een groot deel van uw woning op te warmen. Als u geen open haard of houtkachel bezit kunt u ook kaarsen gebruiken.
Eén kaars zal niet veel effect hebben, maar als u meerdere kaarsen aansteekt, zal dit ongetwijfeld effect geven en kunt u ook een paar lampen uitdoen.

Tip 10

Vaak zitten de radiatoren onder vensterbanken en als u de gordijnen in de avond dicht doet kunnen deze over de radiator vallen. Hierdoor blijft er veel warmte tussen het raam en de gordijn hangen, wat uiteindelijk via het raam zal verdwijnen. U kunt hier kortere gordijnen voor aanschaffen en anders kunt u de gordijnen op de vensterbank leggen. Hierdoor zal de warmte minder snel via het raam kunnen verdwijnen en belemmeren de gordijnen de circulatie niet.

Door middel van deze tips kunt u jaarlijks besparen op uw stookkosten, maar het exacte bedrag verschilt uiteraard per woning. Heeft u na het lezen van deze tips nog vragen overgehouden? Neem dan voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 681 8300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op