Aardwarmte en bodemwarmte

Aardwarmte en bodemwarmte zijn duurzame energiebronnen. Het verschil tussen aardwarmte en bodemwarmte zit in de diepte waaruit het gewonnen wordt. Aardwarmte zit erg diep en is in Nederland moeilijk te bereiken, aardwarmte is daarom ook erg duur.

Bodemwarmte is in Nederland wel te winnen en wordt gebruikt als woningverwarming in boerderijen, nieuwbouwwoningen of industrieën. Zowel aardwarmte als bodemwarmte belasten het milieu bijna niet. Aard- en bodemwarmte raken nooit op.

Hoe ontstaat aard- en bodemwarmte?

Bodemwarmte

Bodemwarmte is warm bodemwater. Door de zon wordt de grond en het bodemwater verwarmt. De warmte circuleert door de bodem en het bodenwater verspreid de warmte. Hierdoor kan de warmte wel honderden meters diep komen.

Aardwarmte

Aardwarmte komt niet van de zon boven ons, maar juist uit de kern van de aarde. Aardwarmte wordt ook wel geothermische warmte genoemd. De kern van de aarde is meer dan 2.000 graden Celsius warm. Deze temperatuur daalt naar maten het door verschillende aardlagen naar de oppervlakte stroomt. Hoe dieper we gaan, hoe warmer de aardwarmte dan ook is. Per kilometer stijgt te temperatuur met ongeveer 30 graden Celsius. Een gat van 500 meter is nodig om genoeg bruikbare warmte naar de oppervlakte van de aarde te sturen.

Winnen bodemwarmte 

Door gebruik te maken van bodemwarmtewisselaars wordt bodemwarmte tot wel 100 meter diep in de aarde gewonnen. Een bodemwarmtewisselaar is een systeem bestaande uit gesloten buizen die diep de bodem in gaan. Door de buizen stroomt een waterachtige vloeistof. De vloeistof verwarmt omdat het door de warme bodem stroomt. Vervolgens wordt de verwarmde vloeistof naar de oppervlakte gepompt. Een warmtepompsysteem neemt de warmte over in bodemwarmtewisselaars. Nadat de warmte uit de grond is gehaald kan het naar woningen vervoert worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over aardewarmte en bodemwarmte of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor bodemwarmte voor uw woning? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op via 075 681 83 00.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op