Alles over luchtbehandeling

Luchtbehandeling wordt ook wel klimaatbeheersing genoemd. Sinds 1 januari 2016 zijn de eisen voor luchtbehandeling aanzienlijk veranderd. De luchtbehandeling moet voldoen aan strengere, Europese eisen. Sinds 2018 zijn er meer regels bijgekomen en in 2020 moeten zij zich aanpassen aan nog strengere eisen. Installatiebedrijven, adviseurs en architecten krijgen hiermee te maken. Het doel van airconditioning

Airconditioning koelt niet alleen, maar kan ook het binnenklimaat constant houden door de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit te regelen. Een goed binnenklimaat is tussen de 20 en 25 graden en als de luchtvochtigheid rond de 50% zit.

Eén-of tweerichtingsventilatie-eenheid

De éénrichtingsventilatie-eenheid beschikt over slechts één ventilator en werkt in samenwerking met natuurlijke toe-en afvoer. Wanneer de luchtdruk te hoog wordt in een ruimte, voert de ventilator dit door middel van overdruk naar buiten of wordt dit de ruimte uitgezogen. Deze manier van ventilatie regelt de toeren, verbruikt een minimale hoeveelheid energie en biedt maximale efficiëntie voor de ventilator.

Tweerichtingsventilatie met balansventilatie

Men wilt het energieverbruik door balansventilatie of tweerichtingsventilatie beperken door een verordening. Dit geldt voor ventilatiesystemen met een grote capaciteit dan 250 m3/h. Zij moeten warmte terugwinning die voldoen aan een vastgesteld rendement. De ventilatoren moeten voldoen aan speciale eisen met betrekking tot energiegebruik en warmteterugwinning. De tweerichtingsventilatie met balansventilatie regelt de toeren, verbruiken minimale hoeveelheid energie en bieden maximale efficiëntie voor ventilatoren.

Momenteel geldende regelgeving omtrent luchtbehandeling

Op dit moment geldt de volgende regelgeving:

  • EU-wetgeving elektrische motoren, verordening EU 640/2011
  • EU-wetgeving ventilatoren, verordening EU 327/2011
  • EU-wetgeving woon ventilatie, verordening EU 1254/2014
  • EU-wetgeving ventilatieproducten, verordening EU 1253/2014

Voor meer informatie wat betreft luchtbehandeling kunt u terecht bij Vetim. U kunt ons telefonisch bereiken op 075 – 681 83 00 of maak gebruik van ons contactformulier.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op