Alternatief cv-ketel

Helaas raakt het gas langzamerhand op en het is verstandig om nu al naar de alternatieven te kijken. In principe kan Nederland binnen twintig jaar volledig gasvrij verwarmen. Er zijn in Nederland namelijk ongeveer 7 miljoen ketels, waar er ieder jaar 400.000 van worden vervangen. Wij leggen u een aantal alternatieven voor.

Warmtepomp

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een warmtepomp. Dit is een milieuvriendelijke manier om warm water te krijgen en uw huis op te warmen. Door middel van een warmtewisselaar kan de warmtepomp warmte uit de buitenlucht of grondwater halen. Hierdoor is de warmtepomp een erg milieubesparend en duurzame alternatief, waardoor u van het ISDE mogelijk een subsidie ontvangt. Vaak besluiten gemeenten dat nieuwbouwwoningen niet meer op aardgas aangesloten worden, maar dat er gekozen wordt voor een warmtepomp.

Momenteel gebruiken ruim 90% van de Nederlandse huishoudens gebruik van aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Hierdoor is de drempel groter dan wanneer er alleen aardgas wordt gebruikt voor verwarming bijvoorbeeld. Dit komt door de kosten die komen kijken bij vervanging. Een waterpomp is al snel tien keer zo duur dan een gasgestookte ketel. Een ander alternatief kan elektrisch verwarmen zijn, maar dit is op jaarbasis ongeveer drie keer zo duur.
Een pellet kachel kan op de cv-ketel aangesloten worden, maar neemt weer heel veel ruimte in beslag. Een optie die technisch gezien een goede oplossing kan zijn is biogas, maar in Nederland wordt hier niet voldoende van geproduceerd. Luchtverwarming kan ook met behulp van warmteterugwinningsysteem, maar hiervoor zijn de nodige aanpassen van dien.

Warmtenet

Voor nu is het vooral hopen op een alternatief in de toekomst die in Nederland op grote schaal geïnstalleerd kan worden. De traditionele verwarmingsketel is tegenwoordig stukken zuiniger en efficiënter dan 15 jaar geleden en hierdoor levert de vervanging van de oude ketel altijd winst op. Of u nu kiest voor een nieuwe gasgestookte ketel of voor een duurzaam alternatief: besparen is een feit.

Wilt u meer weten over de alternatieven van de verwarmingsketel of heeft u nog andere vragen overgehouden na het lezen van dit artikel? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 681 83 00.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op