Cv-ketel onderhoud

De cv-ketel zorgt ervoor dat het huis warm is. We kunnen na een flinke regenbui lekker warm douchen en de kachel staat aan als we thuiskomen. Wij vertrouwen erop dat de cv-ketel jaren mee kan zonder stuk te gaan, maar toch heeft ook een cv-ketel goed onderhoud nodig om de lange levensduur te garanderen. Een cv-ketel moet elke twee jaar gecontroleerd worden door een specialist en daarnaast moet de cv-ketel doorlopend goed onderhouden worden. Als dit gebeurt zal de cv-ketel inderdaad jaren mee gaan zonder enige problemen.

Waarom uw cv-ketel laten onderhouden?

 1. Levensduur: het onderhouden van de cv-ketel zorgt ervoor dat de levensduur verlengd wordt en dat het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsketel wordt uitgesteld.
 2. Storingen voorkomen: het onderhouden zorgt ervoor dat de cv-ketel goed blijft werken en dat er geen problemen ontstaan. Hiermee worden ook storingen voorkomen en zal de cv-ketel niet op ongunstige momenten uitvallen.
 3. Reparatiekosten: als de cv-ketel toch stuk gaat zijn de kosten van een reparatie vaak relatief duur.
 4. Energiezuinig: een cv-ketel die goed onderhouden is, bespaart wel 10% op uw energierekening.
 5. Milieuvriendelijk: de cv-ketel die slecht onderhouden is heeft vaak meer CO2 uitstoot en een slechtere verbranding van het gas. Een goed onderhouden cv-ketel is beter voor het milieu.
 6. Veilig: het laten controleren van de cv-ketel door een specialist zorgt ervoor dat de brandveiligheid verhoogd wordt en dat de kans op lekkage van koolstofmonoxide verlaagd wordt. 

 

Onderhoud is belangrijk

Als er niet wordt omgekeken naar de cv-ketel kan dit voor wat problemen zorgen. Wij hebben de meest voorkomende problemen in een rijtje gezet.
 • Na 1 of 2 jaar: na een periode van 1 tot 2 jaar zullen er zelden problemen voorkomen.
 • Na 3 of 4 jaar: in deze periode ontstaan vaak kleine problemen zoals een vervuilde warmtewisselaar, een uitgeharde en uitgebrande branderpakking en de isolatieplaten kunnen beschadigd zijn.
 • Na 5 of 6 jaar: een defecte automatische ontluchter en een lekkage in de ketelonderdelen komt in deze periode het meest voor. Bij lekkage is er ook een kans op het verroesten van bepaalde onderdelen.
 • Na 7 of 8 jaar: als er 7 of 8 jaar geen onderhoud meer is verricht kan het expansievat kapotgaan, dit zorgt voor ernstige waterlekkage. Een vervuilde ventilator en luchtdrukschakelaar kunnen ook na deze periode optreden.
 • Na 9 jaar of langer: in de periode van 9 jaar of langer zullen er complexere en duurdere problemen ontstaan, denk hierbij aan bijvoorbeeld: storingen aan het elektrische gedeelte van de ketel, condens lekkage en zichtbare rookgassen.

Na een jaar of 11/12 zal er een nieuwe een cv-ketel aangeschaft moeten worden. Een nieuwe zuinige hr-ketel bespaart op uw energiekosten en is hiervoor dan ook een populair alternatief.

Bent u opzoek naar een nieuwe cv-ketel of iemand die hem voor u kan inspecteren en onderhouden? Wij van Vetim helpen u graag! U kunt contact met ons opnemen doormiddel van het contactformulier of door te bellen naar 075-6818300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op