De levensduur van een cv-ketel

In de meeste huishoudens is de cv-ketel onmisbaar. U gebruikt het om uw huis mee te verwarmen maar ook om warm water te krijgen. Helaas is de levensduur van een cv-ketel niet oneindig en zal de ketel vroeg of laat vervangen moeten worden. In dit artikel vertellen wij u hoe lang een cv-ketel ongeveer mee gaat, of dat verschilt per soort cv-ketel en wat u kunt doen om de levensduur te verlengen. Hierdoor kunt u het maximale uit uw ketel halen en weet u wanneer deze vervangen moet worden.

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

De levensduur van een cv-ketel is tussen de 12 en 15 jaar. Na het 12e jaar worden de onderhoudskosten waarschijnlijk zo hoog dat het beter is om de cv-ketel te vervangen. Na 15 jaar zijn ze vaak wel echt af. Het vervangen van uw oude cv-ketel zorgt er niet alleen voor dat u bespaart op de onderhoudskosten maar ook uw energierekening zal weer naar beneden gaan.

Diverse cv-modellen en hun levensduur

Eigenlijk is er bijna geen verschil qua levensduur per soort. De meesten gaan gewoon 15 jaar, slechts 1 op de 10 begeven het binnen 10 jaar. En dat is dan vaak omdat er niet genoeg onderhoud is geweest.

Hoe verlengt u de levensduur van uw cv-ketel?

Het liefst maakt iedereen zo lang mogelijk gebruik van hun cv-ketel. Helaas heeft u niet heel veel invloed op de levensduur van uw cv-ketel, maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die ervoor zorgen dat de cv-ketel niet snel kapotgaat. Wij hebben deze maatregelen voor u op een rijtje gezet:

Reguliere onderhoudsbeurten: een cv-ketel die begint met aftakelen geeft gelukkig wel wat signalen. Als u geen verstand heeft van de complexe werking van uw cv-ketel dan zal u de signalen niet snel opvatten. Het is daarom belangrijk om af en toe een cv-ketelmonteur in te schakelen om wat onderhoud te verrichten. Hierdoor zullen er geen cv-storingen voorkomen en blijft de ketel langer goed.

Optimaal instellen: elke cv-ketel moet op een bepaalde manier ingesteld worden, dit is een manier die past bij uw verbruik en bij uw huis. De optimale instelling zorgt ervoor dat u zo’n 5% tot 25% rendement extra kan behalen. Naast het besparen op uw energierekening zorgt de optimale instelling er ook voor dat uw cv-ketel wat langer mee gaat.

Controleren: een cv-ketel gaat sneller stuk als de onderdelen smerig worden. Dit is iets wat u zelf makkelijk kunt bijhouden en kunt controleren. Controleer de warmtewisselaar, automatische ontluchter, ventilator, luchtdrukschakelaar en het elektronische onderdeel van uw ketel op vuil. Noteer of u verschillen zag met de volgende keer en laat het vervolgens zien aan uw cv-monteur.

Cv-ketel vervangen

Heeft uw cv-ketel het helaas toch begeven? Dan is het dus tijd voor nieuwe. U kunt er dan voor kiezen om een zelfde soort model te kiezen of juist iets heel anders. Het voordeel is wel dat als u een nieuwe cv-ketel aanschaft dat uw woning meer waard wordt, er meer rendement te behalen valt en dat uw energierekening weer naar beneden gaat. U hoeft uiteraard niet te wachten tot de energierekening omhoogschiet of totdat uw cv-ketel het niet meer doet, het vervangen van uw cv-ketel voor een betere variant kan altijd eerder.

Wilt u graag een nieuwe cv-ketel of wilt u dat uw cv-ketel goed onderhouden wordt? Wij van Vetim helpen u graag! U kunt contact met ons opnemen doormiddel van het contactformulier of door te bellen naar 075-6818300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op