Droge lucht in huis

Met kouder weer gaat de verwarming aan en is de lucht in huis droog. Bij een lage temperatuur zit er minder waterdamp in de lucht en wordt de lucht droger. Deze lucht wordt opgewarmd door de verwarming, waardoor er geen extra vocht bijkomt en de lucht dus nog droger wordt. Deze droge lucht zorgt voor diverse lichamelijke klachten. De longen kunnen minder zuurstof opnemen, ogen en keel drogen uit wat weer zorgt voor een droge hoest. Het is dus belangrijk dat de luchtvochtigheid in uw huis op peil is. Zorg daarom dat uw huis goed geventileerd is. Wij geven u een aantal tips hoe u de luchtvochtigheid weer op peil krijgt.

Luchtvochtigheid verhogen

De hoeveelheid waterdamp in de lucht wordt bepaald door de temperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe minder waterdamp er in de lucht zit en hoe droger de lucht is. De waterdamp die wel aanwezig is wordt snel verdampt door de centrale verwarming. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Haal een luchtbevochtiger in huis

Luchtbevochtigers komen in diverse soorten en maten met elk hun eigen voor- en nadelen. We onderscheiden 3 systemen, namelijk: stoom, ultrasoon en verdampen. Welke bij u past hangt onder andere af van de grootte van de ruimte waarin hij gebruikt gaat worden. Een luchtbevochtiger kan u helpen om de luchtvochtigheid tussen de gewenste 40 en 60% te houden. Laat u altijd goed adviseren als u een luchtbevochtiger wilt aanschaffen.

Zet de verwarming uit en de ramen open

Zet de verwarming uit of een paar graden lager ’s nachts of als u niet thuis bent. De lucht in huis wordt hier minder droog van en het scheelt op de energierekening. Met koud weer voelt het niet logisch om de ramen open te zetten, maar toch is het aan te raden om zo nu en dan uw huis door te laten luchten. U kunt dit het beste doen als het buiten nat is. De luchtvochtigheid is dan hoger.

Planten en bakken water

Planten hebben luchtzuiverende eigenschappen. Planten zetten CO2 om in zuurstof en produceren waterdamp. Bovendien filteren planten ook andere schadelijke stoffen uit de lucht. Informeer bij het tuincentrum welke planten u het beste thuis kan neerzetten. Misschien kent u de speciale waterbakjes wel die aan radiators gehangen kunnen worden. Tegenwoordig hebben huizen steeds vaker vloerverwarming dus die zijn niet altijd even geschikt. Een andere oplossing is bakjes of emmertjes met water neer te zetten. Het water verdampt door de warmte in huis, waardoor de luchtvochtigheid beter op peil blijft.

Luchtbehandelingsinstallatie

Het is ook mogelijk om een luchtbehandelingsinstallatie aan te schaffen. Door de luchtbehandeling met een luchtbehandelingsinstallatie te regelen geniet u van verschillende voordelen. Zo kunt u precies instellen wat de temperatuur van de lucht is en kunt u de luchtvochtigheid zelf regelen. Daarnaast kunt u met een luchtbehandelingsinstallatie ook de kwaliteit van de lucht regelen door het onschadelijk maken van schimmels, bacteriën en virussen. Lees hier meer over de luchtbehandeling.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van luchtbehandelingsinstallaties? Neem dan contact met ons op via 075 681 8300 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op