Duurzaam verwarmen

Aardgas moet plaats gaan maken voor duurzame energiebronnen. Op dit moment worden nog bijna alle woningen in Nederland verwarmt door gebruik te maken van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Het doel van de regering is om binnen ruim tien jaar (2030) de meeste woningen gasvrij te maken.

Wat is duurzame warmte?

Duurzame warmte is het verwarmen van een ruimte zonder CO2 uit te stoten. Dit gebeurt door gebruik te maken van duurzame stroom, biogas, zonneboilers en opgeslagen warmte in de bodem.

Langzaam maar zeker zullen de cv-ketels uit de Nederlandse woningen verdwijnen en plaats maken voor duurzame warmtebronnen. Afhankelijk van gemeente, woning en persoonlijke keuze zullen de elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten de rol van de cv-ketel overnemen.

Hr-ketel/ slimme thermostaat

Met een hr-ketel kunt u de woning nog niet volledig duurzaam verwarmen. De ketel werkt op aardgas en verbruikt relatief weinig brandstof. Nieuwere hr-ketels zijn uitgerust met een zuinige elektrische pomp die het water in circulatie brengt.

Zonneboiler

Niet alleen zonnepanelen kunnen energie opwekken uit de warmte van de zon. De zonneboiler verwarmt water met zonlicht waardoor het water op duurzame wijze verwarmt wordt.

Isolatie

Isoleren is één van de simpelste manieren om te besparen op de stookkosten. De meeste vormen van isolatie heeft u binnen een paar jaar terugverdient. Naast het plaatsen van spouwisolatie, vloerisolatie en dakisolatie, kunt u ook uw ruiten laten vervangen voor HR++ glas. Nieuwbouw woningen van ná 2000 zijn meestal goed genoeg geïsoleerd. Veel oudere huizen beschikken echter niet over goede isolatie waardoor er veel warmte verloren gaat in de winter.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas. Met dit systeem wordt de woning voornamelijk verwarmt door de warmtepomp. De hr-ketel kan bijspringen op koude dagen en verwarmt het water.

Elektrische warmtepomp

De elektrische warmtepomp is een goede manier om 100% gasvrij te wonen. Met een volledige elektrische warmtepomp bent u onafhankelijk van gas en kunt u de cv-ketel de deur uit zetten. Om optimaal gebruik te maken van de warmtepomp is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. In combinatie met vloerverwarming heeft u altijd een comfortabel klimaat in de woning.

Wilt u meer weten over duurzaam verwarmen? Vetim helpt u graag verder. Vul het contactformulier in voor meer informatie of bel naar 075 681 83 00.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op