Duurzame verwarming op kantoor

Op het moment dat de verwarming op kantoor weer aan gaat, wordt vaak wel even nagedacht over goede verwarming én de manier waarop er verwarmd wordt. De keuze van de verwarmingsinstallatie heeft gevolgen voor het verwarmen van het kantoor. Een duurzame verwarmingsinstallatie loont voor een comfortabel binnenklimaat op kantoor, uw portemonnee en het klimaat.

Waarom duurzaam verwarmen op kantoor?

Duurzaam verwarmen is niet alleen fijn voor uw portemonnee maar ook goed voor het klimaat. Verwarming is een grote energieverbruiker op kantoor. Veel kantoren worden nu nog verwarmd met gas. Bij de verbranding van gas komt CO2 vrij. CO2 is op dit moment de grootste bedreiging voor het milieu. Maar door te kiezen voor een duurzame manier van verwarmen kan het gasverbruik tot 0 dalen.

Duurzaam verwarming op kantoor

Er zijn een aantal mogelijkheden voor het duurzaam verwarmen van het kantoor, namelijk:

 • Warmte-koudeopslag
 • Zonneboilers
 • Warmtepompen
 • Bodemenergie en aardwarmte


Warmtepompen

Een warmtepomp verhoogt het comfort op kantoor. De techniek van een warmtepomp is eigenlijk ontzettend eenvoudig. Warmte wordt uit een warmtebron (grond, water of grondwater) gehaald en opgenomen door een vloeistof met een kookpunt dat lager is dan de omgevingstempratuur. Op die manier vormt deze vloeistof het ‘transportmiddel’ voor warmtetransport. Aan het eind van de rit verdampt deze vloeistof/gas in de verdamper. Met behulp van een compressor wordt de verdampte vloeistof samengedrukt, waardoor de druk en de temperatuur van de damp stijgt. De gecreëerde warmte dient zijn warmte af te geven. Hiervoor wordt de warmte via een condensor opgeslagen in een boilervat. Dit boilervat is aangesloten op bijv. de vloerverwarming, wandverwarming of warmwatervoorziening. Door afkoeling van de damp, condenseert deze weer tot vloeistof.

Bodemenergie

Bij bodemenergie pompt men het heet water omhoog dat, afhankelijk van de diepte, tussen de 40-120 graden is. Er worden 2 of meer putten geboord: de ene pompt warm water omhoog en de andere pompt het afgekoelde water weer terug in de grond.

Warmte-koudeopslag

Een warmte-koudeopslag-systeem slaat energie uit het gebouw op in de bodem. Aan een WKO wordt een warmtepomp gekoppeld, om de juiste temperatuur voor het gebouw te produceren. Voor het gebruik van de warmtepomp en passieve koeling bespaart u met een WKO-systeem tot wel 60 procent aan verwarmingsenergie en 80 procent koelingsenergie.

 • Opensystemen

Open systemen voor warmte-koudeopslag onttrekken water uit een geschikte grondwaterlaag en injecteren dat vervolgens weer. In de winter wordt het kantoor verwarmd met een warmtepomp die warmte onttrekt aan het opgepompte grondwater uit de warme bron. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling. Het daardoor opgewarmde water wordt weer teruggebracht in de warme bron. De cyclus is daarmee doorlopen

 • Gesloten systemen

Gesloten systemen werken in grote lijnen hetzelfde als de open systemen. Alleen wordt bij de gesloten systemen geen grondwater verpompt. In plaats daarvan wordt water met een niet-giftig antivriesmiddel door bodemlussen gepompt om warmte of koude aan de bodem te onttrekken.


Zonneboilers

Een zonneboiler maakt warm water uit zonlicht. Dit kan gebruikt worden voor warmtapwater en verwarming voor het kantoor. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak die het zonlicht opvangt en omzet in warmte en een voorraadvat dat de warmte opslaat. De zonneboiler bespaart ongeveer de helft van de kosten voor warm water. Hoe meer warm water er op kantoor wordt verbruikt, hoe interessanter een zonneboiler is.


Financiering en subsidies van duurzame verwarmingen

Denkt u na over duurzame verwarming op kantoor? Dan zijn de financieringen en subsidies misschien wel de perfecte oplossing om u over de streep te trekken. Er zijn namelijk diverse financieringsmogelijkheden, zoals:

 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
  Met de ISDE kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van biomassaketels, warmtepompen, pellet kachels en zonneboilers. De regeling is voor zowel particulieren als klein zakelijke gebruikers.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

In de energielijst kunt u met codenummers zoeken naar duurzame verwarmingssystemen met fiscaal voordeel, zoals:

 • Code 210000: Energieprestatieverbetering bestaande bedrijfsgebouwen
 • Code 211103: Warmtepomp
 • Code 251201: WKO
 • Code 251105: Ketel of kachel gestookt met biomassa


Duurzaam verwarmen op kantoor

Wilt u ook graag duurzaam verwarmen op kantoor? Wij voorzien u graag van goed advies en maken een vrijblijvende offerte voor u op. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of bel naar 075 – 681 83 00

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op