Een koel huis tijdens een hete zomer

U kunt natuurlijk een airco gebruiken om uw huis of kantoor in de zomer te koelen, maar dit zorgt voor een fikse verhoging van uw energieverbruik. Veel energiezuiniger is een warmte-koude-opslag te gebruiken om uw woning of kantoor in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Deze energiezuinige methode wordt steeds vaker gebruikt in zowel particuliere woningen als grote (en kleine!) kantoren.

Een warmte-koude-opslag is een systeem waarbij warmte en kou uit externe omgevingen (grond, water en grondwater) wordt gebruikt om gebouwen als huizen en kantoren te koelen of te verwarmen. In ons artikel ‘Het nut van een warmtepomp’ spreken wij over de mogelijkheden van een warmtepomp (eenzelfde systeem) voor het verwarmen van uw woning of kantoor.

Binnen dit artikel zullen wij ons richten op de mogelijkheden om uw huis of kantoor te koelen met behulp van een warmtepomp of warmte-koude-opslag.

Hoe werkt een warmte-koude-opslag

Het succes van een warmte-koude-opslag berust op het feit dat de Nederlandse bodem een constante temperatuur heeft (10-12 graden) op een diepte van 30-100 meter. In het geval van koeling van uw huis in de zomer wordt warmte uit uw huis de grond in gepompt door middel van een warmtepomp, waarbij deze warmte gekoeld wordt in de grond. Bij terugkomst is de temperatuur aanzienlijk lager, waardoor koeling plaats kan vinden.

Het koelen van uw woning met een warmte-koude-opslag kan op verschillende manieren. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van vloer- en/of wandkoeling waarbij beide systemen koelte afgeven om de ruimte te koelen.

Open en gesloten bronsystemen

Voor uw warmte-koude-opslag kan gebruikt worden van twee verschillende systemen, een open of een gesloten bronsysteem. In het eerdergenoemde artikel over de warmtepomp gebruiken wij een gesloten bronsysteem als voorbeeld.

In een open bronsysteem bij uw warmte-koude-opslag wordt gebruik van grondwater om warmte en koude in de bodem op te slaan. Voor een dergelijke warmte-koude-opslag dient over het algemeen een vergunning aangevraagd te worden.

In het geval van een gesloten bronsysteem wordt gebruik gemaakt van een vloeistof in een gesloten circuit. De vloeistof kan hier dus niet in of uit. Dit bronsysteem wordt verder uitgelegd in dit artikel.

Meer informatie over warmte-koude-opslag?

Of u nu warmte-koude-opslag wilt in huis of in een kantoorpand dat u heeft, VETIM helpt u hier graag bij. Wij adviseren u graag over het (juiste) gebruik van warmte-koude-installaties. Afhankelijk van uw wensen en woning kunnen wij u ook helpen met een calculatie van het verwachte rendement. Zo weet u precies wat een warmte-koude-installatie u op kan leveren en hoe snel u deze terug heeft verdiend. Voor meer informatie belt u met 075 681 8300. U kunt uw vraag natuurlijk ook stellen via ons contactformulier.

 

Terug naar overzicht
Een koel huis tijdens een hete zomer

Neem contact met mij op