Een mechanische ventilatie

Veel huizen maken al gebruik van een mechanische ventilatie. Een mechanische ventilatie is goed voor de gezondheid en voor het huis, mits het goed gebruikt wordt. Het zorgt voor een constante lucht aan- en afvoer, maar het heeft wel de nodige onderhoud nodig.

Waarom is het nodig?

Een ventilatiesysteem is nodig om het binnenklimaat gezond te houden. Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd en hierdoor gaat er weinig vuile lucht uit. Een ventilatiesysteem zorgt voor het afvoeren van ‘vuile’ lucht waardoor de kans op ziektes verkleind wordt. De verse lucht komt vervolgens binnen door ramen of roosters.

Wat is het verschil tussen ventilatie en luchten?

Het verschil is dat een ventilatie de lucht in huis continu aan het verversen is. Luchten is het tijdelijk verversen van het huis. Ventileren is gezonder omdat er de hele tijd vuile lucht wordt afgevoerd en gezonde lucht wordt aangevoerd. Het luchten is maar eens in de zoveel tijd en kan daarom het beste gebruikt worden als extra ventilatie.

Mechanische ventilatie schoonmaken

Het is van groot belang dat de mechanische ventilatie goed wordt onderhouden. Als de ventilatie heel vies is kan de vuile lucht slechter afgevoerd worden en blijft dit hangen in huis. Dit kan zorgen voor ziektes, schimmels of tocht. Het onderhouden van een mechanische ventilatie kunt u helaas niet zelf doen en moet door een vakman worden gedaan. De ventilatie-unit moet eens per 2 jaar onderhouden worden, het ventilatiesysteem moet elke 4 jaar gecontroleerd worden en het schoonmaken van de afvoerkanalen moet minstens eens in de 8 jaar gebeuren.

Energiezuinig ventileren

Ventileren kost helaas energie en wij Nederlanders willen het liefst zo min mogelijk uitgeven. Daarom hebben wij wat tips voor u zodat u zuinig kunt ventileren:

  • Als u de kozijnen of ramen gaat vervangen laat dan winddrukgeregelde roosters aanbrengen. Deze zullen niet meer wind doorlaten als er veel wind staat. Hierdoor hoeft u minder veel te stoken en voelt de lucht minder koud aan.
  • Zit er in uw systeem een wisselstroomventilator? Laat deze dan vervangen door een gelijkstroomventilator, dit is een investering die zichzelf kan terugverdienen. Op het typeplaatje is meestal te zien welke ventilator u heeft, AC staat voor wisselstroom en DC voor gelijkstroom.

Wilt u meer weten over zuinig gebruik maken van de mechanische ventilatie of heeft uw ventilatiesysteem onderhoud nodig? Neem dan contact met ons op. Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 075 681 83 00.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op