Energie bespaartips voor de zomer en winter

Wist u dat in de winter een gemiddeld huishouden één derde meer elektriciteit en acht keer zoveel gas verbruikt dan in de zomer? Dat betekent dat er in de winter meer bespaard zou kunnen worden. In dit artikel komt u erachter dat er zowel in de winter als in de zomer genoeg bespaarmogelijkheden zijn.

Tips om te besparen in de zomer

Tijdens de zomer zijn er genoeg manieren om te besparen, maar we lichten er hier een paar uit.

  • In de zomer zijn er veel lichte dagen en u kunt dan wel eens vergeten dat er nog lampen aanstaan. Een oplossing hiervoor is gebruik te maken van tijdschakelaar. Op deze manier laat u niet onnodig licht branden.
  • Een andere optie om energie te besparen is door te letten op acties van bouwbedrijven en installateurs. Vaak zijn er tijdens de zomer extra kortingen waar u van kunt profiteren.
  • U kunt een keer de wasdroger laten staan en ervoor kiezen om uw was buiten te laten drogen. Hierdoor kunt u al snel 50% op uw energiekosten besparen.
  • Gloeilampen vervangen voor spaarlampen, alleen is het verstandig om deze aankoop niet in één keer te doen. De overgang naar spaarlampen kan voordeliger zijn in verband met acties en kortingen.

Energie bespaartips voor in de winter

De winter is het seizoen waarin veruit het meeste wordt verbruikt. Bent u tijdens de winter gewend aan een bepaalde temperatuur in huis? Hierbij komt de eerste tip al te sprake: de thermostaat één of een paar graden lager zetten. Op deze manier zal u direct energie besparen en als u een paar uur van huis weggaat kunt u de thermostaat met een graad of 5 verlagen. Gaat u een weekendje weg? Dan kunt u de thermostaat op vorstvrijstand zetten. Helemaal uitzetten is niet verstandig in verband met vochtproblemen. Mocht uw thermostaat geen vorstvrijstand bevatten, misschien is het interessant om een slimme thermostaat aan te schaffen.

  • Eén van de beste investeringen is het isoleren van uw woning. Maar omdat daar vaak een groot bedrag voor nodig is zullen wij ons eerst richten op andere bespaarmogelijkheden.
    Gordijnen kunnen de warmte van de radiatoren tegenhouden. Zorg er daarom voor dat de gordijnen worden ingekort of leg ze op de radiatorhoogte in de vensterbank. Ook verschillende meubels kunnen de warmte blokkeren en het is verstandig om deze te verplaatsen.
  • Ook kunt u een tochtstrip plaatsen waar dit het meeste effect zal hebben. Tocht is een van de oorzaken van warmteverlies in woningen.
  • Ventileren is ook goed in de winter, omdat vochtige lucht moeilijker te verwarmen is dan droge lucht. Des te droger de lucht is, des te sneller de kamer op temperatuur zal komen.

Heeft u nog vragen over de mogelijkheden van het besparen van energie? Of bent u benieuwd hoe Vetim u hierin van dienst kan zijn? Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of belt u gerust naar 075 – 681 8300.

 

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op