Energieneutraal wonen, hoe werkt het?

Vanaf 2050 moeten alle 7 miljoen woningen in Nederland gasvrij (energieneutraal) zijn. Hoe kunt u zorgen dat u niet meer afhankelijk bent van gas?

Isolatie

Door te isoleren is een woning niet gasvrij te maken. Het maakt het wel makkelijker voor duurzame energiebronnen om taken van de Cv-ketel over te nemen. Zonder goede isolatie heeft het natuurlijk weinig zin om de woning met vervangende warmtebronnen te verwarmen. Spouwisolatie is de meest effectieve, maar ook dak- en vloerisolatie zorgen voor minder energie verbruik.

Woning

Door gebruik te maken van een palletkachel kunt u de woning verwarmen zonder afhankelijk te zijn van gas. Een palletkachel is een kachel waarin pallets CO-2 en rookvrij worden verbrand. Tegenwoordig zijn er ook infrarookverwarmingen op de markt verkrijgbaar. De IR panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde ruimte in de kamer. Als u in de straal zit zal uw lichaam warm aanvoelen alsof u in de stralende zon staat. Het nadeel van deze technologie is dat het alleen bepaalde delen in de woning kan verwarmen. Waar een cv-systeem het hele huis verwarmt, gebruikt men een stralingskachel alleen op de plek waar geleefd wordt. Een warmtepomp zorgt op duurzame wijze voor een warme woning met warm water. Er wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas om de ruimte te verwarmen.

Warmtenetten

Een warmtenet valt het beste te beschrijven als een netwerk van ondergrondse leidingen waar warm water doorheen stroomt. In Nederland zijn er veel woningen waar warmte beschikbaar is. De warmtebron kan gelden als volledige vervanging van de cv-ketel. De warmte die gebruikt wordt voor dit systeem wint men uit verschillende bronnen. Hierdoor is het lastig aan te geven hoe duurzaam warmtenetten zijn. 

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen gebeurt meestal middels een warmtepomp. Er worden op dit moment al nieuwbouwwijken gebouwd waar woningen staan zonder gasaansluiting. Dus koken gebeurd elektrisch, warm water komt van de warmtepomp en goede isolatie zorgt voor een laag energieverbruik. Elektriciteit wordt door effectieve zonnepanelen opgevangen.

Anno 2018 is het in veel Nederlandse woningen goed mogelijk om gasloos te wonen. Wilt u meer weten over gasloos wonen? Neem dan contact met ons op via 075 681 8300 of maak gebruik van ons contactformulier.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op