Het benodigd vermogen berekenen CV-ketel

Voor het berekenen van het benodigd vermogen van een cv-ketel voor uw woning zijn vier hoofdvragen van toepassing. Het type, bouwjaar, inhoud en warmwaterverbruik van de woning of bedrijfspand. In dit artikel vertelt Vetim u graag meer over het berekenen van het benodigd vermogen voor uw CV-ketel. 

Type woning

Voor het berekenen van het vermogen van uw CV-ketel kijkt u eerst naar het type woning of bedrijfspand. Staat deze bijvoorbeeld op een hoek of is het onderdeel van een rij, is het vrijstaande bouw of is het een appartement, flat of bedrijfsunit? Dit is belangrijk om te weten aangezien een vrijstaand huis meer cv-ketel vermogen nodig heeft ten opzichte van een appartement, flat of unit. 

Bouwjaar

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig enorm goed geïsoleerd. De reden hiervan is zodat men dan een cv-ketel kan aanschaffen met minder vermogen en daarom duurzamer wonen. Bij een oud gebouw met weinig isolatie zult u een cv-ketel moeten aanschaffen met meer vermogen. Voor het bepalen van een CV-ketel zijn grofweg 4 categorieën. 

  • Voor 1930 (o.a. houten constructie, enkele muren, enkele beglazing, geen dakisolatie).
  • 1930 t/m 1979 (o.a. dubbele muren, enkele beglazing, geen dakisolatie). 
  • 1980 t/m 1991 (o.a. dubbele spouwmuren, dubbele beglazing, dakisolatie). 
  • Na 1992 (o.a. geïsoleerde muren en vloeren, HR+ beglazing, dakisolatie). 

Inhoud

Voor een goede berekening is het aantal kubieke meters van uw woning of bedrijfspand nodig. U zult met een grote woning daarom een sterke CV-ketel nodig hebben dan wanneer u in een kleinere woning woont. 

Warmwaterverbruik

In bad, onder de douche of tijdens het handen wassen gebruiken we warm water. De hoeveelheid warm water die u verwacht te gebruiken is ook van groot belang voor het berekenen van het vermogen voor uw CV-ketel. Belangrijke vragen hiervoor zijn dan ook: met hoeveel mensen woont u samen, wat is het warmwater gebruik en de aanwezigheid van het aantal warmwater punten.

Bent u benieuwd welke CV-ketel het beste bij uw woning of bedrijfspand past? Dan helpt Vetim u hier graag bij. Voor vragen kunt u bij ons terecht via het contactformulier of telefonisch via: 075 681 8300. 

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op