Hoe vul ik de cv-ketel bij?

Wordt uw radiator niet warm en blijft uw douche koud? Grote kans dat u de cv-ketel moet bijvullen. Controleer of de druk in cv-ketel te laag is door naar de meter te kijken. Als het goed is staat deze in het groene gedeelte tussen de 1 en 2 bar. Als de meter in het rode gedeelte staat moet de cv-ketel bijgevuld worden. In dit artikel gaan we stap voor stap uitleggen hoe u dat het beste kunt doen.

Geen warmte radiator

Bij een lage waterdruk werkt de cv-ketel niet goed meer en moet deze aangevuld worden. U zal merken dat het huis minder goed verwarmt wordt en dat het warmte water koud aanvoelt. Omdat het water in de cv-ketel verdampt, is het regelmatig nodig om deze bij te vullen met water.

Hoe vult u een cv-ketel bij?

Het is niet moeilijk om een cv-ketel bij te vullen. Door onderstaande stappen te volgen gaat het u vast lukken.

  1. Als eerst zet u de kamerthermostaat op een lage stand. Pak een handdoek of een dweil en een emmer en wacht tot de temperatuur in de cv-ketel nog maar 40 graden is. We laten de temperatuur eerst dalen omdat de cv-ketel wordt bijgevuld met koud water. Als koud water in een hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.
  2. Verbind de vulslang met de koudwaterkraan. Zet een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot aan de rand van de slang komen zodat er vrijwel geen lucht in de slang zit en er geen lucht in de cv-installatie kan komen. Nu kunt u de kraan dicht doen.
  1. Draai aan de dop van de vulkraan, maar open hem niet. Sluit vervolgens de vulslang goed aan op de vulkraan. De vulkraan kunt u meestal bij de cv-ketel vinden.
  1. Nu is het zover, u kunt de verwarmingsketel bijvullen. Doe de waterkraan open en draai vervolgens de vulkraan van de cv-installatie open. De vulkraan is na een kwartslag al geheel geopend.
  1. Staat de druk bijna op 2 bar? Dan mag de vulkraan en vervolgens de waterkraan weer worden afgesloten. Koppel de slang los en laat het water dat nog in de slang zit in de emmer weglopen.
  1. Zet als laatst de kamerthermostaat weer op de normale stand. Meestal komt er nog een beetje lucht mee bij het bijvullen van de cv-ketel. Door de radiator te ontluchten kunt u een tikkend geluid in de verwarming voorkomen.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over het bijvullen van de cv-ketel of heeft u andere vragen over de verwarmingsinstallatie bij u thuis of op het werk? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 075 6701 1701 of door gebruik te maken van ons contactformulier.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op