Ideale temperatuur in huis

Wat is nou de ideale temperatuur voor in huis? Dit hangt natuurlijk af van wat uw persoonlijke voorkeur is. Bent u een persoon die het bij 21 graden nog fris heeft of begint u al te zweten bij de gedachte aan die temperatuur? Dit is de gevoelstemperatuur en die is bij iedereen verschillend. Toch zijn er richtlijnen waar u zich aan kunt houden om de kosten van uw energiefactuur te verlagen.

Temperatuur per kamer

Uiteraard heeft niet iedere kamer dezelfde temperatuur nodig. Zo hoeft de slaapkamer geen 21 graden te zijn, hier is 16 graden voldoende voor een goede nachtrust. Voor een badkamer die in gebruik is mag de temperatuur bijvoorbeeld gerust 23 graden zijn. Wanneer de douche in gebruik is zal dit ook redelijk snel bereikt worden. Voor de keuken kan er een temperatuur van 18 graden aangehouden worden en voor alle andere leefkamers is een temperatuur van 20 graden voldoende.

Wanneer u niet thuis bent

Over het algemeen houden we aan dat de temperatuur zo constant mogelijk gehouden moet worden. Dit is vanwege het feit dat het meer energie kost om een koud huis weer volledig op te warmen. Wanneer u een weekend weg van huis gaat, is het verstandig om de thermostaat niet op het minimum te zetten maar houdt bijvoorbeeld 12 graden aan.
Als u een paar weken weg gaat, dan is het verstandig de thermostaat toch wat lager te zetten. Maar zorg ervoor dat de thermostaat zo ingesteld staat dat deze een dag of twee voordat u thuiskomt geleidelijk opwarmt van bijvoorbeeld 13 naar 17 graden. Op deze manier warmt uw huis geleidelijk op, wat voordeliger is dan wanneer u het huis op de dag van aankomst warm gaat stoken.

Wilt u meer weten over de ideale temperatuur in uw huis of over andere bespaartips? Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of via 075 681 8300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op