Is uw cv-ketel klaar voor aardgas?

Het gasveld in Groningen begint langzaam op te raken, het protest tegen de gaswinning versterkt en de afspraken uit het klimaatakkoord komen steeds dichterbij. Kortom, we gaan binnenkort overstappen op buitenlands aardgas. Volgens onderzoekers van TNO moet Nederland zelfs al binnen 6 jaar aardgas importeren. Gas uit het buitenland heeft een andere samenstelling dan Groningse gas. Het gevolg hiervan op lange termijn is dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan het cv-systeem. Momenteel gebruiken wij in Nederland het laagcalorische gas uit Groningen voor huishoudelijke apparaten.

2030

Het klinkt heel veel weg, maar binnen 12 jaar is het toch echt zo ver. Tot 2030 hoeft u nog niet veel aanpassingen te verrichten. Tot die tijd gaan we wél over naar gas met een andere samenstelling (G+-gas) maar hoeft u nog niet de cv-ketel te vervangen. Na 2030 krijgen we te maken met grotere veranderingen in het gas omdat we dan over gaan op hoogcalorisch gas (H-gas). De meeste Nederlandse cv-ketels zijn hiervoor niet geschikt.

H- gas

Voordat we over kunnen stappen op het H- gas zijn er enkele aanpassingen aan gasfornuizen, cv-ketel en andere apparaten nodig. Zonder deze aanpassingen kunnen toestellen in het ergste geval zelfs giftig gaan branden.

Is uw cv-ketel klaar voor het H- gas?

Elke cv-ketel die na 1 januari 2018 wordt geïnstalleerd moet klaar zijn voor het H- gas. U kunt aan een cv-ketel zien of deze geschikt is voor G+-/h- gas door de aanduiding I2EK of II2EK3P op de doos van het typeplaat. Een installateur kan eenvoudig de toestellen afstellen op een vereiste gassamenstelling.

Meer weten?

Wilt u goed voorbereid zijn en uw systeem H- gas ready maken of heeft u andere vragen? Vetim is specialist op het gebied van verwarmen, koelen, luchtbehandeling en regelinstallaties. Neem contact met ons op via 075 681 8300 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op