Luchtfilters

Luchtfilters zijn gemaakt om te zorgen dat schone lucht zijn bestemming haalt. Door middel van een filterelement wordt de lucht gezuiverd van ongewenste stoffen. Deze ongewenste stoffen kunnen stofdeeltjes, bacteriën, pollen of geuren zijn. Luchtfilters zijn in veel verschillende apparaten te vinden, zo ook in luchtbehandelingsinstallaties. In dit geval wordt de, van buiten aangezogen, lucht gefilterd op roetdeeltjes en andere stofdeeltjes.

Luchtfilters dienen met regelmaat gecontroleerd te worden en zo nodig te vervangen. Dit is belangrijk vanwege de effectiviteit van het filter die in gevaar kan komen door veroudering en vervuiling. Ook worden luchtfilters toegepast bij ventilatiesystemen. Hierbij wordt de luchtkwaliteit door luchtfilters verbeterd, maar ook de installatie beschermd. Voor de bescherming van de installatie wordt één filter gebruikt en voor de luchtkwaliteit worden vaak meerdere filters achter elkaar geplaatst. Hierbij hebben de filters verschillende eigenschappen om het binnenklimaat te verbeteren. Zo kan een filter geplaatst worden die grovere delen opvangt, waardoor de levensduur van het hoofdfilter wordt verlengt.

De installatie moet beschermd worden tegen vervuiling van warmtewisselaars zoals heaters en koelers, om rendementsverlies te beperken. Ook wordt een installatie beschermd tegen corrosie door stofdeeltjes die gebonden zijn aan zuren tegen te houden. De kanalen en opnemers van meet- en regelapparatuur moeten ook tegen vervuiling beschermd worden.

Soorten filters

Tijdens de selectie van luchtfilters wordt rekening gehouden met de filterklasse, type luchtfilter en de weerstand van het luchtfilter. De filterklasse wordt weergegeven met een letter en cijfer.

  • G filters: deze filters zijn grof en zijn onderverdeelt in G1 tot en met G4.
  • M filters: dit zijn medium filters onderverdeelt in M5 en M6.
  • F filters: dit zijn fijne filters, vaak toegepast in klimaatinstallaties en zijn onderverdeelt in F7 tot en met F9.
  • E filters: deze filters hebben hoge efficiëntie en zijn onderverdeelt in E10 tot en met E12.
  • H filters: deze filters zijn onderverdeelt in H13 en H14 en wordt toegepast in luchtbehandelingsinstallaties.
  • U filters: dit soort filter laat extreem weinig door en wordt toegepast in luchtbehandelingsinstallaties, onderverdeelt in U15 tot en met U17.

Wilt u meer weten over de functies van verschillende luchtfilters of heeft u nog andere vragen? Bel Vetim op 075 681 8300 of maak gebruik van ons contactformulier.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op