Mechanische ventilatie

Tegenwoordig beschikken de meeste huizen over een luchtbehandeling systeem. Dit zijn vaak kleinere installaties en kunnen verschillende systemen zijn. Denk hierbij aan een ventilatiesysteem of mechanische ventilatie. Deze systemen zorgen ervoor dat er gezonde schone lucht in huis komt.

Waarom is mechanische ventilatie nodig?

Al tientallen jaren worden de huizen steeds beter geïsoleerd. Om toch frisse lucht binnen te krijgen en de lucht te verversen is de mechanische ventilatie in het leven geroepen. Er bestaan verschillende systemen. Het meest gebruikte systeem zorgt alleen voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Verse lucht komt dan via klepramen en ventilatieroosters binnen. Daarnaast bestaat er ook een ventilatiesysteem die binnenlucht afvoert en buitenlucht aanvoert. Dit systeem wordt ook wel een warmte-terugwinsysteem genoemd, omdat warmte wordt onttrokken aan de binnenlucht die wordt afgevoerd. Deze warmte wordt gebruikt om de woning te verwarmen.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie zorgt voor voldoende frisse lucht. Lucht moet gemakkelijk naar binnen kunnen en zich door huis kunnen verplaatsen. Om de lucht goed te laten circuleren is het belangrijk dat u de mechanische ventilatie nooit uit zet. Een ventilatiesysteem heeft vaak meerdere standen. Zet de hoogste stand aan wanneer er veel mensen in huis zijn, er binnen wordt gerookt of de was binnen droogt. Kies voor de middelste stand bij douchen en koken. Laat in standaard situaties de ventilatie altijd op de laagste stand aanstaan.

Het standaard ventilatiesysteem, dat alleen binnenlucht afvoert, bevat een unit in de buurt van de cv-ketel. Deze unit zuigt lucht aan vanuit de woning en voert dit af via een buis naar buiten. De aanzuiging van deze binnenlucht gaat via een buizenstelsel dat door de woning loopt. In de meeste gevallen gebeurt dit in de keuken, badkamer en toilet. Het afzuigventiel bevindt zich in het plafond of de muur. Met de schakelaar kunt u bepalen hoeveel lucht er per minuut wordt afgevoerd. Frisse en nieuwe lucht wordt weer op een natuurlijke manier aangezogen via ventilatieroosters of klepramen.

Goede ventilatie in uw woning

Dankzij de mechanische ventilatie krijgt u continue verse lucht binnen in huis. Wilt u meer weten over deze systemen en de mogelijkheden bij u thuis? Neem dan contact met ons op via 075 – 681 83 00 of vul hier ons contactformulier in.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op