Onderhoud van de mechanische ventilatie installatie

Het schoonmaken en onderhouden van een mechanische installatie is heel belangrijk, ook al denkt bijna niemand eraan. Als u uw installatie niet goed schoonhoudt zijn er kansen dat uw gezondheid achteruitgaat en dat geld ook voor de houdbaarheidsduur en werkzaamheid van de installatie.


De gezondheid

Het schoonmaken en onderhouden van uw mechanische ventilatie installatie is belangrijk. Slecht onderhoud kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Veel huizen (vooral die gebouwd zijn na 1970) zijn heel goed geïsoleerd. Als uw ventilatiesysteem het niet goed doet, kunnen er op diverse plekken of op het systeem zelf schimmels en bacteriën ontstaan. Bovendien krijgt u last van een onaangename geur in huis. Als u uw ventilatiesysteem goed bijhoudt en schoonmaakt, dan blijft de continue stroom van lucht vers en gezond. Als u gebruik maakt van een balansventilatie (Ook wel D-systeem genoemd) is het onderhoud extra belangrijk want die voert verse lucht aan en zuigt de binnen lucht af. U wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat de verse lucht wel echt vers is.

Het niet onderhouden en schoonmaken van uw ventilatie installatie kan leiden tot:
  • Klachten in de luchtwegen
  • Ademhalingsproblemen
  • Hoestbuien
  • Misselijkheid
  • Huidallergieën

 

Het systeem

Schoonmaak en onderhoud is noodzakelijk om het systeem goed te laten werken. Het onderhouden van de ventilatie installatie is vrij simpel. Zorg ervoor dat de filters worden schoongemaakt en dat het luchtkanaal gereinigd wordt. Een schoon luchtkanaal voorkomt ook dat de installatie teveel geluid gaat maken. De ventilatie-unit kunt u beter door een specialist laten reinigen, want door verkeerd onderhoud kan er een onbalans ontstaan. Dan zal het geluidsniveau hinderlijk worden.


Tips rondom onderhoud van de mechanische ventilatie

  1. Zorg voor genoeg natuurlijke ventilatie, doe dus regelmatig ramen en deuren open.
  2. Schakel de ventilatie nooit zomaar uit, trek alleen bij onderhoud de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact.
  3. Zet de ramen en deuren niet onnodig lang open, dit voorkomt warmteverlies.
  4. Is er geen stekker? Zet dan in de meterkast de schakelaar om van de groep die de mechanische ventilatie bedient, plak bij die schakelaar vooraf een sticker of aanduiding waardoor u het snel herkent.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over mechanische ventilatie en het onderhoud ervan? Neem dan contact met ons op via 075 681 8300 of maak gebruik van het contactformulier.
Terug naar overzicht

Neem contact met mij op