Radiator vervangen

Is het tijd om uw radiator te vervangen? Geeft de radiator niet meer voldoende warme af of is het versleten? Dan is uw radiator aan vervanging toe. Een radiator vervangt u wanneer deze af is of versleten. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat u gaat verbouwen of herinrichten. Dit zijn ook geschikte momenten om de radiator te vervangen. Sommige mensen vervangen hun radiator wanneer hun warmtebehoefte wijzigt. Zorgt de radiator niet meer voor voldoende warmte? Dan is het tijd om een nieuwe radiator aan te schaffen. Deze kunt u zelf vervangen, maar ook door een monteur van Vetim laten doen.

Radiator zelf vervangen

Voordat u begint met het vervangen van de radiator is het belangrijk om eerst de cv installatie uit te zetten, door de stekker uit het stopcontact te trekken. Het proces van het vervangen is op te delen in een aantal stappen.

 1. Draai de radiator die u wilt vervangen open, net als de radiatoren op dezelfde en hogere verdiepingen.
 2. Sluit een tuinslang aan op het aftappunt van de cv installatie. Laat zoveel water weglopen, totdat de te vervangen radiator leeg is.
 3. Leeg de radiator door het aftapkraantje van de radiator open te draaien.
 4. Haal de radiator los.
 5. Verlegt u de leidingen? Zaag deze dan af tot ze nog minstens 4 centimeter uitsteken, dit heeft u nodig voor de knelfitting.
 6. Monteer de nieuwe radiator.
 7. Draai het puntstuk van het radiator-kraanhuis en voetventiel los. Wikkel nieuw teflontape om de schroefdraad van de puntstukken. Draai ze respectievelijk boven in de inlaat respectievelijk onder in uitlaat van de radiator. Draai het radiator-kraanhuis en het voetventiel opnieuw vast aan de zojuist geplaatste puntstukken.
 8. Maak de nieuwe leidingen op maat.
 9. Koppel de aanvoerleiding aan de radiatorkraan en de afvoerende leiding aan het voetventiel.
 10. Zet de cv ketel weer aan en vul de installatie bij.
 11. Controleer of het systeem werkt.

Keuze in radiatoren

Er zijn heel wat verschillende radiatoren verkrijgbaar. Houd met het uitkiezen van een nieuwe radiator rekening met de aansluitingen. Kijk goed of de aansluitingen op dezelfde plaats zitten als bij uw oude radiator om breekwerk te voorkomen. Ook als u de radiator zelf plaatst is het verstandig om contact op te nemen met een ervaren monteur om het risico op fouten te minimaliseren. Als u de radiator in één keer goed aansluit, heeft u er jarenlang geen omkijken meer naar. De keuze in radiatoren is vrij groot. Wij zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Plintradiator
De plintradiator is een lage radiator die weinig ruimte in beslag neemt. Meestal worden deze radiatoren onder grote raamwerken geplaatst.

Kolomradiator
De naam zegt het al; kolomradiatoren zijn opgebouwd in verschillende kolommen. De kolomradiator is een klassieker is woningen en kantoorpanden. Ze zijn makkelijk te bedienen en stralen veel warmte uit. De warmte wordt over de verschillende segmenten verdeeld waardoor de radiator een aangename stralingswarmte uitstraalt.

Designradiator
De designradiator is vaak een mooi uitziende radiator. Het is de radiator die veel mensen in hun badkamer hebben hangen, waaraan natte handdoeken worden opgehangen. De radiator kan ook gebruikt worden in andere ruimtes en is in veel vormen en maten te verkrijgen.

Paneelradiator
In woningen komt u de paneelradiator het meest tegen. De radiator is eenvoudig en uiterst efficiënt in het verwarmen van ruimtes. De paneelradiator komt met klassiek verwarmingselement.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het vervangen van de radiator of wilt u daar hulp bij? Neem dan contact met ons op via 075 681 8300 of maak gebruik van ons contactformulier.

 

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op