Schonere lucht door mechanische ventilatie

Vroeger ging de ventilatie in huis via naden en kieren, maar tegenwoordig worden huizen goed geïsoleerd en daardoor is de energierekening minder hoog en het huis comfortabel warm. Vervuilde lucht kan alleen zijn weg uit huis hierdoor niet vinden en dat is een probleem. Op deze manier kan de lucht binnenshuis ongezonder zijn dan de buitenlucht. Mechanische ventilatie kan ervoor zorgen dat er weer voldoende frisse lucht in huis komt.

In ieder huis is vocht en vuile lucht aanwezig, dat kan zorgen voor schimmels en fijnstof in huis. Hierdoor kan ook uw gezondheid worden aangetast. Door vervuilde lucht kunnen allergieën versterkt worden, luchtwegproblemen kunnen ontstaan en irritatie van de slijmvliezen kan ontstaan.

Ventileren van uw huis

Mechanische ventilatie zorgt voor gezondere en schonere lucht in huis. Deze manier van ventileren zorgt ervoor dat de lucht in huis voortdurend wordt ververst. Het ventilatiesysteem zuigt de lucht continu weg en schone lucht kan via verschillende manieren het huis binnenkomen. Verse lucht kan bijvoorbeeld naar binnenkomen via roosters of open ramen. Wanneer het huis potdicht zit kan er lucht worden aangezogen vanuit de kruipruimte, waar vaak vocht, schimmel en radongas in huis de gevolgen van zijn. Binnenshuis moet de lucht ook kunnen circuleren bijvoorbeeld door binnendeuren op een kier te hebben staan of ventilatieroosters in binnen muren of deuren.

Verschillende standen

Het mechanische ventilatiesysteem dient nooit volledig uitgezet te worden. Alleen bij onderhoud en bij calamiteiten kan de stekker uit het stopcontact gehaald worden. Het ventilatiesysteem is er in verschillende modellen met een verschillend aantal standen. Bij een ventilatiesysteem met 3 standen geldt: bij afwezigheid op stand 1, bij aanwezigheid en ’s nachts op stand 2 en op stand 3 tijdens het koken. In geval van 2 standen kan deze op stand 1 staan bij af- en aanwezigheid en op stand 2 tijdens het koken. Wanneer u veel mensen te gast hebt, de was binnen droogt of als u binnen rookt moet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.

Onderhoud mechanisch ventilatiesysteem

Het mechanische ventilatiesysteem moet goed onderhouden worden. Laat de motor van het systeem, de ventilatie-unit, eens in de 2 jaar onderhouden en het hele systeem dient elke 4 jaar gecontroleerd en opnieuw ingeregeld te worden. De afvoerkanalen kunnen verstopt gaan zitten wat het hele systeem beïnvloedt. Deze moeten tenminste één keer in de 8 jaar worden schoongemaakt.

Bent u op zoek naar een goedwerkend mechanisch ventilatiesysteem? Vetim kan zorgen voor de installatie en onderhoud van mechanische ventilatiesystemen. Neem voor meer informatie contact met ons op via 075 – 681 83 00 of vul hier ons contactformulier in.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op