Temperatuur per kamer regelen dankzij slimme thermostaat

De slimme thermostaat is enorm populair. Er zijn veel verschillende thermostaten op de Nederlandse markt te verkrijgen. Ieder model heeft eigen functies. Het is mogelijk om de apparaten bij een energieabonnement krijgen, maar ook los aanschaffen. Hoe slim is zo’n thermometer nou eigenlijk en hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Een slimme thermostaat is in feite een thermostaat die de cv-ketel aanstuurt. Het apparaat geeft  (vaak digitaal) inzicht in het energieverbruik en kan daarbij helpen om energie te besparen. Er is een grote variatie in verschillende slimme thermostaten die te koop zijn. Er zijn zelflerende klokthermostaten, zelflerende thermostaten die uw levenspatroon onthouden, thermostaten met bewegingssensoren, op afstand bedienbare thermostaten en thermostaten die werken op basis van zoneregeling. Veel thermostaten hebben een ondersteunende app.

Zoneregeling

Over het algemeen verbruiken mensen veel meer energie dan nodig is. Met een zoneregeling thermostaat kunt u de woning verwarmen per individuele kamer. Hierdoor kunt u de temperatuur laag houden in ruimtes waar niemand komt. Het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Stel u wilt douchen maar de badkamer is verschrikkelijk koud. Dan moet u met een normale thermostaat de temperatuur in de hele woning omhoog zetten, om zo ook de badkamer warm te krijgen. Het duurt dan erg lang voordat de badkamer warm is en daarbij verwarmt u gelijk het hele huis. Door zoneregeling in uw huis te installeren kunt u iedere kamer afzonderlijk verwarmen.

Minder slijtage

Een logisch gevolg van minder energie gebruiken is dat de cv-ketel minder snel slijtage oploopt. Bij een standaard cv-ketel staat de temperatuur van het cv-water ingesteld op 80 a 90 graden. Met zoneregeling kan dit worden ingesteld op maar 50 a 60 graden.

Minder energieverbruik cv

Door gebruik te maken van zoneverwarming pompt u minder water door de pomp van het cv-systeem. Het warme water hoeft namelijk naar minder radiatoren te stromen. Hierdoor wordt ook het energieverbruik lager.

Wilt u meer weten cv-systemen, thermostaten, besparen op energie verbruik of heeft u andere vragen over het verwarmen van uw woning? Neem dan contact met ons op via 075 681 83 00 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op