Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen of luchtkanalen zijn een cruciaal onderdeel in het ventilatiesysteem. Via de luchtkanalen wordt vuile lucht naar de ventilatie-unit getransporteerd. Om hygiëne hoog te houden en gezondheidsrisico’s te voorkomen is het van belang om het systeem om de 6 jaar schoon te laten maken. Het reinigen van de kanalen zorgt er ook voor dat het systeem langer mee gaat. Het reinigen van de ventilatiekanalen heeft als bijkomend voordeel dat het systeem minder capaciteit nodig heeft en langer mee gaat.  

Werkwijze

Er zijn verschillende manieren waarop ventilatiekanalen schoon te maken zijn. De manier waarop dit wordt gedaan, heeft te maken met het soort ventilatiekanaal.  In veel gevallen gebruikt men een krachtige, mobiele stofzuiger met een flexibele slang waarop een borstel is gemonteerd. De flexibele slang met borstel wordt op een soort accuboor aangesloten en vervolgens aangebracht op de andere zijde van het ventilatiekanaal. De stofzuiger is enorm krachtig en wordt via een lange slang op een luchtkanaal aangesloten. Door de snel roterende borstel komt het stof los, welke direct door de krachtige stofzuiger wordt opgezogen. U hoeft dus niet de hele woning te boenen nadat het systeem gereinigd is.

Het totale ventilatiesysteem

Na het reinigen van de ventilatiekanalen is nog niet meteen het hele systeem gereinigd. De kanalen zijn slechts een onderdeel van het totale systeem. Voor een optimaal werkende ventilatie moet de ventilator en eventueel de WTW (warmte terugwin unit) ook worden schoon gemaakt.

De filters in de WTW-unit moeten regelmatig vervangen worden. De luchtkwaliteit binnenhuis wordt namelijk grotendeels bepaalt door deze filters. Het regelmatig reinigen van de filters is vooral  belangrijk in woningen waar mensen leven die last van allergieën hebben.

Contact

Wilt u meer weten over het reinigen van ventilatiesystemen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 681 83 00.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op