Ventilatierooster

De functie van ventilatieroosters en ventilatieventielen is het zorgen voor een gecontroleerde luchtstroom binnen de woning. Dit is cruciaal om een woning vrij te houden van vocht en schimmels plus het voorkomt gezondheidsklachten. Ventilatieroosters kunnen op drie verschillende manieren gebruikt worden om lucht het huis in te blazen en af te voeren.

  1. Natuurlijke luchtafvoer

Natuurlijke ventilatie is de manier van ventileren van een woning of pand waarbij geen mechanische ventilatie wordt toegepast. De afvoer en de aanvoer geschieden op een natuurlijke manier. Het openzetten van ramen en deuren kunnen tellen als natuurlijke afvoer. Het natuurlijk luchten gebeurt door naden, kieren en roosters. Luchten en ventileren zijn niet hetzelfde.

  1. Mechanische ventilatie

Mechanische luchtafvoer zorgt voor een gezonde schone lucht in huis. Temminste, zolang het ventilatiesysteem goed is aangelegd en er regelmatig onderhoud word gepleegd. Bij mechanische luchtafvoer wordt de lucht contant ververst. Het ventilatiesysteem zuigt voortdurend lucht uit de woning. Schone lucht stroomt vanzelf de woning binnen via een ventilatierooster.

Ventilatie met een mechanische afvoer is sinds de jaren ‘70 in Nederland in gebruik. In ongeveer 30% van de Nederlandse woningen is het systeem geïnstalleerd. De plafondventilator en afzuigkappen worden niet als mechanische ventilatie gezien. Een ventilatie-unit zuigt in dat geval de lucht weg uit de keuken of badkamer.

De hoeveelheid lucht dat door het mechanische afvoersysteem wordt afgevoerd is te bedienen middels een regelknop met 2 of 3 standen. Doordat het systeem lucht uit een ruimte zuigt, wordt er automatisch verse lucht van buitenaf naar binnen getrokken.

Schoonmaken

Zoals eerder genoemd: om een ventilatie goed te laten werken moet deze schoon zijn. Als het systeem niet voldoende wordt schoongemaakt en onderhouden zal het vermogen om te ventileren afzwakken.

Maak de roosters minimaal één keer in het jaar schoon. Maak het binnenwerk schoon met een stofzuiger en stop de losse onderdelen in een sopje.

  1. Wtw-unit (warmte terugwin installatie)

Bij een warmte terugwin installatie gaat de luchtaanvoer en luchtafvoer beide mechanisch. Het is bij dit systeem mogelijk om filters tegen fijnstof en pollen te installeren.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over ventileren of wilt u het ventilatiesysteem in uw woning vernieuwen? Neem dan contact met ons op via 075 681 83 00 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op