Verwarmingstips

Wij hoeven u niet te vertellen dat de ‘r’ weer in de maand zit en ook aan het weer is te merken dat het herfst is geworden. Om ervoor te zorgen dat uw najaar niet kil is, maar juist warm en comfortabel, hebben wij een aantal verwarmingstips voor u. Deze tips zijn niet alleen handig, maar ook besparend voor uw portemonnee.

1 Radiatoren en thermostaat

De energierekening bestaat voor ongeveer de helft uit kosten voor verwarming. Wanneer u de thermostaat 1 graad lager instelt, zal u ongeveer 7% besparen op uw energiekosten. Op deze manier zal u genoegen moeten nemen met minder warmte. U kunt beter per kamer bekijken hoeveel warmte u nodig heeft. Op deze kamers kunt u de radiatoren dichtdraaien. De slaapkamer hoeft bijvoorbeeld niet warmer dan 18 graden en studeren in een studeerkamer gaat beter bij een lagere temperatuur. Overigens kunt u ongeveer een uur voordat u gaat slapen de thermostaat op 15 graden zetten. Dit is beter dan helemaal uit, want dan heeft u kans op vochtproblemen en bevroren leidingen.

2 Elektrische verwarming

Wanneer u gebruik wilt maken van de elektrische verwarming, is het verstandig om na te gaan hoe u deze wilt gebruiken. Deze kunt u goed gebruiken om een kamer voor een uurtje op te warmen, maar zal als hoofdverwarming niet verstandig zijn. Hiermee bent u al snel drie keer duurder uit dan wanneer u de centrale verwarming op gas gebruikt. U kunt gebruik maken van drie verschillende manieren. Zo kunt u een stralingspaneel gebruiken om heel plaatselijk te verwarmen. Hierbij merkt u dat het snel warmer wordt. Ook kunt u gebruik maken van een ventilatorkachel, hiermee wordt een ruimte snel verwarmt.

3 Verwarmingspomp

Als uw cv-ketel of verwarmingspomp aan vervanging toe is, zult u de cv-ketel moeten voorzien van een zuinige gelijkstroompomp. Dit is sinds ongeveer een jaar verplicht gesteld. Oudere pompen werken op een vaste stand die het water op gang krijgen en houden. Nieuwe zuinige verwarmingspompen gaan pas in werking wanneer u om warmte vraagt. De pomp begint met een hoog vermogen en vervolgens als het water goed op gang is, zal de pomp vanzelf lager in vermogen gaan draaien. Op deze manier zijn nieuwe zuinige verwarmingspompen 70% zuiniger dan oude verwarmingspompen.

4 Verwarmingsleidingen

Door uw woning lopen al gauw tientallen meters aan verwarmingsleidingen. Er lekt altijd wel wat warmte uit deze leidingen. De lekkage van de warmte is het ergst in ruimtes die niet gebruikt en niet verwarmd worden. U kunt hierbij denken aan zolders of kruipruimtes. Om deze lekkage tegen te gaan is gebruik van leidingisolatie aan te raden. Hiermee wordt de lekkage terug gedrongen tot een minimum.

Wilt u meer weten over het besparen op uw verwarming of hoe u de verwarming het beste kunt gebruiken? Neem dan voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 681 83 00.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op