Voorkom koolmonoxide dankzij onderhoud

Koolmonoxide is zeer gevaarlijk: je proeft en ruikt het niet, maar raakt al snel bewusteloos bij inademing. Is uw kachel of geiser slecht onderhouden of staat deze in een slecht geventileerde ruimte? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Een verkeerde aansluiting van een moderne cv-ketel kan ook een oorzaak zijn.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een giftig gas en is smaak-, kleur- en geurloos. Het wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en stijgt op tot het afkoelt. Het komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals aardgas, benzine, hout en olie.

Waardoor ontstaat het?

Koolstofmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhoud of slecht functionerende installaties. Hierbij kunt u denken aan cv-installaties, kachels en geisers. Hierbij is het risico op vergiftiging nog groter wanneer de installaties in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Ook kapotte, verroeste of loskoppelde afvoerpijpen, foutieve installatie van brandstof gebruikende installaties en gescheurde schoorsteenkanalen kunnen een oorzaak zijn. Verkeerde installaties van kachels en open haarden zorgen voor een slechte afvoer en lekken in de afvoerkanalen.

Verkeerde stookgewoontes kunnen ook zorgen voor koolmonoxide in huis. Bijvoorbeeld door open haarden en kachels te gebruiken als allesbranders. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen in huis. Ook binnenshuis barbecueën en heaters gebruiken in een schuur of afgesloten partytent kunnen zorgen voor de koolmonoxidevergiftiging.

Hoe voorkom ik het?

Hoe kunt u een koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Verbrandingstoestel

Kijk goed naar uw verbrandingstoestel. Brandt er een geel-oranje vlammetje in het gastoestel? Dan is er een gebrek aan zuurstof. Deze vlam hoort blauw te zijn. Neem in een ander geval contact met ons op, zodat wij het probleem kunnen oplossen.

Heeft het apparaat roest, roet of corrosie? Dan is de staat van het toestel niet meer goed en is de verbranding vaak slecht. Neem contact met Vetim op zodat wij een nieuw apparaat kunnen instaleren.

Laat uw verbrandingstoestel regelmatig controleren door een vakman van Vetim. Laat het werk altijd uitvoeren door een ervaren en deskundig persoon. Vetim is aangesloten bij Uneto-VNI en beschikt over vakbekwame monteurs.

Heeft u een houtkachel of kolenkachel? Verwijder dan regelmatig de as en maak de kachel aan het einde van de winter goed schoon. Laat de schoorsteen één keer per jaar reinigen.

Ventileren

Een goede ventilatie in huis is altijd van belang voor uw gezondheid. Dit kan door de ramen open te zetten of de luchtroosters open te zetten.

Koolmonoxidemelder

Net als een rookmelder, bestaat er ook een koolmonoxidemelder die u waarschuwt wanneer er koolmonoxide in huis is. Gaat de melder af? Zet dan alle ramen en deuren zo ver mogelijk open, ga zo snel mogelijk naar buiten en bel het alarmnummer. Raadpleeg een huisarts om u te laten controleren.

Voorkomen is altijd beter

Voorkomen is beter en daarom begint het bij de basis: goede apparatuur. Vetim zorgt ervoor dat uw installaties goed functioneren en goed geïnstalleerd worden, zodat de vergiftiging wordt voorkomen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 075 681 83 00 of ons contactformulier in te vullen.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op