Waar radiator plaatsen?

In veel woningen staan de radiatoren onder het raam, waarom is dat zo en niet op een andere plek? Het heeft allemaal te maken met de positionering van de radiatoren, op de juiste plek kunt u ook het maximale eruit halen. Wij vertellen u meer over de juiste positionering van uw radiator.

Waarom staan de meeste radiatoren onder het raam?

De plek waar vroeger radiatoren werden geplaatst had alles te maken met de isolatie. Ramen zijn traditioneel de slechtst geïsoleerde oppervlakken in de gebouwschil, terwijl een bakstenen muur, zelfs zonder isoleer laag, beter de tempratuur binnen/buiten houdt. Dat was de voornaamste reden dat een radiator in de buurt van een raam werd geplaatst. Tegenwoordig maakt het niet meer zoveel uit waar ze geplaatst worden aangezien de ramen nu ook beter geïsoleerd zijn.

Waar uw radiator plaatsen?

Uw radiator hoeft dus niet perse onder het raam geplaatst te worden, er zijn ook andere plekken waar de radiator geplaatst kan worden. Enkele tips voor de plaatsing zijn:

  • Als u uw radiator op een andere plek gaat installeren doe dat dan bij voorkeur op 3 tot 5 centimeter van het muuroppervlak en op minstens 10 tot 15 centimeter boven de vloer.
  • Radiatoren zijn niet alleen praktisch maar vervullen ook een esthetische functie. Denk goed na over de plek waar de radiator het beste tot zijn recht komt. Op bepaalde plekken trekken de radiatoren alle aandacht naar zich toe terwijl ze ergens anders verdwijnen in het geheel. Stem de plaatsing ook goed af op het soort radiator dat u kiest.

Nog zinvol deze tijd?

Of het nu nog zinvol is om uw radiator op een andere plek te laten plaatsen hangt eigenlijk merendeels af van uw woning.

  • In een oud en slecht geïsoleerde woning blijft een radiator onder het raam noodzakelijk om de binnenkomende kou tegen te houden. Dit kost wel een hoop energie. Een betere optie is om uw woning grondig te isoleren en minimaal dubbel glas te laten plaatsen.
  • In een goed geïsoleerd huis, zoals de meeste nieuwbouwwoningen van de afgelopen 20 jaar, kunt u de radiator vrijwel overal plaatsen. Dankzij de isolerende beglazing hoeft u niet langer een warmteluchtgordijn te creëren en kunt u dus evengoed een radiator aan de andere kant van uw woning plaatsen.

Wilt u graag uw radiator vervangen of is uw radiator aan onderhoud toe? Wij van Vetim helpen u graag! U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of bellen naar 075-6818300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op