Waarom kiezen voor een zonneboiler

Zonne-energie is, in tegenstelling tot fossiele brandstof, vrijwel onbeperkt beschikbaar en CO2-neutraal. Daarbij is het ook nog eens gratis. Modernere verwarmingssystemen kunnen gecombineerd worden met zonnecollectoren tot een zonneboilersysteem voor warmwaterbereiding en om extra warmte aan het verwarmincircuit te leveren.

Zonneboiler voordelen


-Gratis eindeloos hoeveelheden energie
-Geen vervuiling van het milieu
-Kostenbesparing: tot 35% minder energie voor ruimteverwarming en tot 60% minder energie voor warmwaterbereiding
-Zonneboilers kunnen met gemak in bestaande systemen geïntegreerd worden

Werking zonneboiler


De werking van een zonneboiler valt te vergelijken met een zwarte tuinslang die in de brandende zon ligt. Het oppervlak van het materiaal waar de slang van gemaakt is absorbeert het licht van de zon. Door de warmtestraling wordt het water in de slang verwarmd. De zonneboiler werkt als volgt:

  1. De collectoren absorberen het warme zonlicht via een absorbeerder. Als reactie hierop wordt een warmte dragende vloeistof in de collectoren opgewarmd.
  2. De vloeistof wordt door een pomp getransporteerd naar de warmtewisselaar in de boiler.
  3. In de boiler wordt de warmte-energie overgedragen aan het water in het voorraadvat.
  4. Met onvoldoende zonnestraling om het water te verwarmen, gaat het water door een conventioneel verwarmingssysteem tot het de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Een zonneboiler levert circa 60% van de energie dat nodig is om aan de warmtewaterbehoefte te voldoen.

Zonne-energie als verwarmingsondersteuning

Zonne-energie hoeft niet alleen gebruikt te worden om warm water te bereiden. De vloeistof uit de collectoren kan ook gebruikt worden om de verwarmingseenheid bij de warmwaterbereiding te ondersteunen. Dankzij deze methode kunt u flink besparen. Dit komt omdat de verwarmingseenheid dankzij de ondersteuning van de zonneboiler zelfs bij lage buitentemperaturen uitgeschakeld kan blijven.

Een combivat is de kern van deze oplossing. Bij voldoende zonnestraling verwarmt de vloeistof in de zonneboiler het water is één van de vaten met de onderste warmtewisselaar. Wanneer de temperatuur daalt wordt de verwarmingseenheid via het tweede circuit ingeschakeld om het water extra warm te maken.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de zonneboiler of over de mogelijke toepassingen ervan in uw woning? Neem dan contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of bel naar 075 681 8300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op