Warm water met behulp van een geiser

Om gebruik te kunnen maken van warm water is een boiler of geiser een vereiste. Deze maken het mogelijk om warm water uit uw kraan te kunnen tappen. Een geiser is een doorstroomtoestel, dat houdt in dat deze het water pas verwarmd als het langs de warmtebron stroomt.

In de meeste gevallen verwarmt de geiser het water door middel van verbranding van aardgas. De lucht die nodig is voor deze verbranding komt, bij een gesloten geiser, van buiten via een concentrische buis, waardoor de kans dat er rookgassen of koolmonoxidevergiftiging optreden nihil is. Bij een open geiser wordt de nodige zuurstof uit de woning gebruikt, waardoor de kans op koolmonoxidevergiftiging wel aanwezig is. Een aparte ventilator is niet nodig door de ingebouwde ventilator, wat ideaal is voor geïsoleerde woningen. Doordat er verbranding van gas wordt gebruikt, is het van belang dat er een onderhoudscontract afgesloten wordt. Hierdoor zal er regelmatig onderhoud en inspectie plaatsvinden.

De verschillende geisers

De keukengeiser heeft een kleine capaciteit, maar voldoende om warm water te leveren voor een douche of de afwas in de keuken. De badgeiser heeft een grotere capaciteit, voldoende om een grote hoeveelheid water te verwarmen voor bijvoorbeeld het vol laten lopen van een bad.

Naast het meest bekende gastoestel bestaat er ook een elektrische geiser. In verbruik is deze duurder dan de gasgeiser, maar de installatie is meestal goedkoper. Dit laatste is het geval wanneer er geen sprake is van bijkomende aanpassingen in het bestaande elektriciteitsnet.

De voordelen van een geiser

De geiser verwarmd pas water als hier vraag naar is. Hierdoor is er geen voorraad met warm water die constant op temperatuur gehouden moet worden. Doordat de geiser het water pas verwarmd wanneer het langs de warmtebron stroomt, is er geen maximum hoeveelheid warm water die de geiser kan leveren.

Nadelen van een geiser

Meestal levert een geiser minder warm water per minuut dan een voorraadtoestel. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan als er op twee punten tegelijk om warm water gevraagd wordt.
Een geiser heeft een minimale en maximale hoeveelheid warm water die geleverd kan worden. Dit is afhankelijk van het vermogen van de geiser. Bijvoorbeeld: een geiser met een vermogen van 10 kW kan 2,5 liter water per minuut leveren met een temperatuur van 65°.

Wilt u weten welke warmtevoorziening voor u het voordeligste is? Bel dan voor meer informatie naar 075 – 681 8300 of maak gebruik van ons contactformulier.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op