Wat is een warmtepompboiler?

De warmtepompboiler is nog best onbekend in Nederland terwijl het een heel effectief en duurzaam product is. Het is eigenlijk gewoon een waterboiler maar het water wordt niet verwarmd door gas maar door elektriciteit. Dit apparaat onttrekt warmte uit de lucht dat anders via de ventilatie naar buiten zou gaan.

Hoe werkt het?

De warmtepompboiler werkt in principe hetzelfde als een normale warmtepomp. Dit systeem onttrekt de warmte uit de lucht in uw ventilatiesysteem en geeft dit aan een koelvloeistof gevulde warmtewisselaar. Door de warmte verdampt de vloeistof wat vervolgens samen wordt gedrukt door een compressor om een hogere tempratuur te krijgen. Dit verwarmde gas zal daarna naar een tweede warmtewisselaar gaan, een condensator, deze warmtewisselaar bevindt zich in het boilervat. In dat boilervat zal de warmte afgegeven worden aan het water. Het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk en de tempratuur van de koelvloeistof daalt en zo herhaalt de cyclus zich weer.

De warmtepompboiler kan ook gebruikt worden voor het extra verwarmen van de vloerverwarming. Het kan van tijd tot tijd het water verwarmen tot 60 graden Celsius (zodat legionella wordt voorkomen). Dit doet de boiler alleen wanneer er te weinig omgevingswarmte beschikbaar is.

Hoeveel wordt er bespaart?

Een belangrijk punt bij de warmteboiler is hoeveel het bespaart. Des te hoger het verbruik warm water is des te interessanter de boiler wordt. Als u het vergelijkt met een normale elektrische boiler zult u zien dat de warmtepompboilers tot wel 3x minder stroom verbruikt. 

Wat zijn de voordelen?

De warmtepompboiler heeft genoeg voordelen, wij zetten er een aantal op een rijtje:

  1. Het is een kostenefficiënte manier om tapwater op te warmen en het vermindert de CO2 uitstoot.
  2. Het verbruikt tot wel 3x minder stroom dan andere elektrische boilers.
  3. De warmtepompboiler is ook aan te sluiten op zonnecollectoren voor extra besparing.
  4. Het is overal de plaatsen mits er een aansluiting voor koud en warm water en stroom is.
  5. De levensduur van een warmtepompboiler ligt tussen de 10 en 20 jaar (afhankelijk van de kwaliteitsklasse).
  6. Het is verkrijgbaar is verschillende formaten.

Wilt u graag overstappen op een warmtepompboiler of wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar: 075 681 8300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op