Wat is groene stroom precies?

Bent u benieuwd naar de herkomst van groene stroom en wat het nou precies is? Dat vertellen wij u graag. Groene stroom is stroom opgewekt uit een schone onuitputtelijke bron. Onuitputtelijke bronnen zijn: zon, wind en water.

Zonne-energie

Een van de meest bekende vormen van groene stroom is zonne-energie. Dit kan gemakkelijk toegepast worden op uw woning middels zonnepanelen of een zonneboiler.

Zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen slim geplaatst worden vangen zij zonlicht op en zetten het om in gelijkstroom. Gelijkstroom wordt met behulp van een omvormer omgezet in wisselstroom. Wisselstroom kan men weer gebruiken voor elektrische apparaten.

Zonneboiler

Een zonneboiler vangt zonlicht op en zet deze om in warmte. Op deze manier wordt water verwarmd voor gebruik in huis. Een zonneboiler vermindert uw energiegebruik, waardoor er weer minder CO2 uitstoot is.  

Windenergie

In Nederland is windenergie een goede manier om groene stroom te winnen. In ons land kan het flink waaien en langs de kunstlijn is veel open land. Dit maakt ons kikkerlandje ideaal voor het winnen van groene stroom.

Windenergie wordt gewonnen door windmolens, ook wel windturbines genoemd. Een windturbine wint energie door de beweging van de lucht. Tegenwoordig worden er steeds meer windmolens in groepen geplaatst, ook wel windmolenparken genoemd. Er komen steeds meer windmolenparken bij. Op deze manier vergroten we de capaciteit om windenergie op te wekken. Diverse energieaanbieders bieden energie aan dat afkomstig is van windenergie.

Energie opwekken door water

In de watercentrales wordt met behulp van stromend water een turbine aan het draaien gebracht. De generator zet die draaibeweging om in elektriciteit, net als bij een fietsdynamo. Vooral in bergrijke landen staan watercentrales, des te harder het water door de centrale stroomt des te meer energie er opgewekt wordt.  

Contact

Heeft u vragen over groene stroom of wilt u weten hoe u hier thuis gebruik van kan maken? Wij helpen u graag! U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of bel naar 075 681 8300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op