Wat is lagetemperatuurverwarming (LTV)?

Een lage temperatuurverwarming oftewel LTV is een verwarming die een aanvoertemperatuur van 25 tot 55 graden Celsius heeft. Bij andere verwarmingen loopt dit vaak op tot de 80 graden. De LTV zorgt voor besparing op zowel uw rekening als op de CO2-uitstoot.  

Comfortniveau

Een LTV zorgt voor een gelijkmatiger en constantere verwarming in vergelijking met andere conventionele cv-installaties. U kunt de thermostaat overdag wel 2 graden lager instellen dan u gewend bent. Het zal alsnog even warm aan voelen. ’s Avonds kan dit tussen 2 en 4 graden en het beste is als u dit een paar uur van tevoren doet voordat u gaat slapen. Let wel op: des te lager u de temperatuur instelt, des te langer het duurt met opwarmen.

Voorwaarden

Het systeem voor een lage temperatuurverwarming kan gekoppeld worden aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarmingen en warmtepompen. De voorwaarde is wel dat het huis goed geïsoleerd is.

Voor een LTV zijn speciale LT-radiatoren nodig. Deze speciale types zijn vaak wat groter zodat ze wel genoeg warmte afgeven. U kunt ook kiezen voor Low H2O-radiatoren, deze bevatten minder water en geleiden de warmte beter. Hierdoor warmen ze sneller op en geven ze de warmte extra goed af.

Tips

Tip 1: Bij het aanschaffen van een LTV met vloerverwarming moet er goed op de warmteweerstand van de vloer gelet worden. Steenachtige vloeren of tegels laten warmte vaak het beste door. Hout, linoleum of andere soorten vloeren houden de warmte vaak tegen. Voor optimaal comfort dient de vloer een warmteweerstand te hebben die lager is dan 0,1 (m2.K/W).

Tip 2: Als u vloer- of wandverwarming gaat gebruiken vraag dan om een zuinige pomp met het energielabel A, inclusief schakelaar die de pomp kan uitschakelen als er geen warmte nodig is.

Tip 3: Tot slot kunt u de LTV combineren met een warmtepomp, hierdoor bespaart u de meeste energie.

Wilt u graag een LTV laten installeren of wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op doormiddel van ons contactformulier of bel naar: 075 681 8300.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op