Zelf uw verwarming ontluchten

Met het koudere weer gaat de verwarming in de meeste huishoudens weer aan. Na een zomer stil staan kan het voorkomen dat de verwarming een tikkend of borrelend geluid maken. Dit komt door de lucht wat in de verwarming zit. Hierdoor kan de verwarming niet meer goed opwarmen en dat is zonde van het energieverbruik. U kunt zelf de verwarming ontluchten, wij leggen uit hoe dit moet.

Ontluchtingssleutel

Om te beginnen heeft u een ontluchtingssleutel nodig. Deze heeft u bij de installatie van uw cv-ketel gekregen. Mocht u deze niet meer hebben dan is een ontluchtingssleutel ook bij bouwmarkten te koop.

De verwarming ontluchten

Zet de verwarming aan voor 10 tot 15 minuten. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Trek vervolgens de stekker uit de cv-ketel en zet de thermostaat zo laag mogelijk. Vervolgens kunt u gaan ontluchten. Houd altijd een opvangbak of een doek paraat, de kans is groot dat er vies water uit de verwarming komt.

Werk van boven naar beneden en begin bij de verwarming die het verst bij de cv-ketel vandaan staat. Lucht zoekt namelijk altijd het hoogste punt op. Draai de kraan van de radiator dicht en draai vervolgens met de ontluchtingssleutel het kraantje van de verwarming open. De lucht zal nu uit de verwarming ontsnappen. Vanaf het moment dat er water uit komt mag het kraantje weer dicht. Doe dit bij alle radiatoren in huis doe dit van hoog naar laag.

Als u alle verwarmingen heeft ontlucht, dan kunt u het expansievat van de cv-ketel op dezelfde manier ontluchten. Vervolgens kan de stekker weer in de cv-ketel en de verwarming weer aan. Loop altijd alle verwarmingskraantjes nog na om te controleren of ze niet lekken.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het ontluchten van uw verwarming of wilt u meer weten over verwarmingsinstallaties? Neem contact met ons op via 075 – 681 8300 of maak gebruik van ons contactformulier.

Terug naar overzicht

Neem contact met mij op